Agentúra Fitch potvrdila najvyšší rating USA 14.4.2015

14.04.2015 Celý región

New York 14. apríla (TASR) - Ratingová agentúra Fitch Ratings v pondelok (13. 4.) potvrdila najvyššie hodnotenie úverovej bonity Spojených štátov. Informovala o tom agentúra Fitch.

Fitch potvrdila ratingy kredibility USA ako emitenta dlhodobých záväzkov v domácej aj zahraničnej mene na úrovni AAA. Agentúra tiež potvrdila ratingy prioritných nezabezpečených dlhopisov USA na úrovni AAA. Výhľad ratingov je stabilný. Agentúra tiež potvrdila stropný rating na úrovni AAA a rating kredibility USA ako emitenta krátkodobých záväzkov v zahraničnej mene na úrovni F1+.

Najvyšší rating Spojených štátov je podporovaný bezkonkurenčnou finančnou flexibilitou krajiny, keďže americký dolár je hlavnou svetovou rezervnou menou a americké štátne dlhopisy sú referenčnými dlhopismi. USA sú navyše domovom najrozsiahlejších a najlikvidnejších kapitálových trhov.

Fitch očakáva, že schodok rozpočtu federálnej vlády bude v rokoch 2015 a 2016 pokračovať v poklese z 2,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2014. Strednodobé vyhliadky vývoja deficitu sa mierne zlepšili vďaka silnej ekonomike a nečakane nízkym úrokovým sadzbám. Agentúra však upozornila, že bez reformy mandatórnych výdavkov sa deficit od roku 2018 opäť začne zvyšovať.

Fitch počíta s tým, že verejný dlh by mal tento rok začať klesať z vlaňajšieho vrcholu 100 % HDP. Podľa aktuálnych prognóz, ak sa nezmení politika vlády a úrokové sadzby sa znormalizujú, dlh by mal začať opäť rásť v roku 2019.
 

Vyberte región